Információk kúpcsigákról jelenlegi és jövőbeli gyűjtők számára

Kúpcsiga blog

Kúpcsiga blog

Forráskritika: Urania Állatvilág - Alsóbbrendű állatok

2019. január 11. - Bumika

A blog témájához igazodva a címben említett könyvnek csak a kúpcsigákra vonatkozó részét vizsgálom. Ez teljes egészében megtalálható előző bejegyzésem első két képén.

Rendszertan: a rendelkezésemre álló példányt 1977-ben adták ki. A 80-as évektől kezdve a Csigák osztálya rendszertanilag átalakulóban van. A Toxoglossa helyett a Conoidea név terjedt el, mely ugyanúgy főcsaládot jelöl.

Megnevezések: a képaláírásban és a szövegben is szereplő Conus admiralis nem létező elnevezés. A helyes megnevezés Conus ammiralis. Ennél gyakrabban előforduló hibás megnevezés - más forrásokban - a Conus hebraeus, amely helyesen Conus ebraeus. A képaláírásban szereplő Conus stercusmuscorum valójában Conus stercusmuscarum.

Azonosítás 1: "Számos változata [Conus ammiralis-nak] van, így például a "főadmirális" vagy a "narancsadmirális." Tévedés. A narancsadmirális elnevezést egy másik faj, a Conus aurisiacus érdemelte ki.

Azonosítás 2: "E ritka faj [Conus gloriamaris] Közép- és Dél-Amerika atlanti óceáni partjai mentén került elő." Újabb tévedés. A szerző összekeverte két különböző faj - 18-19. században valóban borsos áron értékesített - házát. Conus gloriamaris csak az indo-pacifikus régióban él, az Atlanti óceánból származó szépség a Conus cedonulli nevet kapta.

A bejegyzés trackback címe:

https://conus.blog.hu/api/trackback/id/tr5914556828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása