Információk kúpcsigákról jelenlegi és jövőbeli gyűjtők számára

Kúpcsiga blog

Kúpcsiga blog

Határozó: Conus circumcisus - "Orániai fúró"

2019. január 21. - Bumika

Névjegy: Conus (Pionoconus) circumcisus, Born (1778) Méret: 45-100 mm

Elterjedés: Indo-pacifikus régió - Csendes-óceán nyugati része - Malajzia, Maluku-szigetek, Fülöp-szigetektől Marschall-szigetekig, onnan Salamon-szigetekig, onnan Vanuatuig továbbá Ausztrália

Conus circumcisus (Pionoconus circumcisus) tudomásom szerint nem rendelkezik még kialakult magyar megnevezéssel. Ha a latin nevét venném alapul, akkor a címben "körülmetélt" kúpcsigának kellene szerepelnie. A 18. században - nyelvterülettől függően választott - kézi fúrók nevével illették, nem véletlen tehát a címben is szereplő, Born által használt elnevezés. Így szerepelt Valentyn-nél (1773) és Martini-nél (1773) is Kuypers-boor (Kuypers-fúró) néven, illetve előbbinél megtalálható még a Bötger-Bohrer megnevezés is.

Nagyon kíváncsi vagyok, mi szerepelhet eredetileg Peter Dance 1992-es kiadású, Shells című könyvében, mert annak magyar fordításában egyszerűen csak Karcsú kúpcsigaként említik. Apró szépséghiba, hogy ezen a néven már ismert másik kúpcsigafaj, és nem gondolom, hogy Dance ezt a nevet választotta volna.

Élő példányokról készült fényképek szerepelnek az alábbi hivatkozásokon:

Nevezéktan

A circumcisus első leírója Ignaz Edler von Born (Born Ignác) erdélyi geológus volt. A Habsburg császári gyűjtemény összeírásának eredményeképp került dokumentálásra ez a kúpcsigafaj. Latin és német nyelven rögzítette leírásait, utóbbiból idézek itt.

circumcisus.png

A hivatkozásokat megelőző rövid leírás:

Die fast walzenförmige Schale ist braungefleckt, und mit eingeschnittenen Querstrichen umgeben. - A közel hengeres házon barna foltok és azokat átszelő, körbeérő spirális vonalak vannak.

Kiener ábrája szemlélteti, hogyan néz ki egy jellemző példány.

A hivatkozásokat követően Born további információkat ad:

Der Schnirkel ist flach. Der spizige Wirbel ragt aus der Mitte hervor. Die Farbe ist gelblicht roth, mit matten weissen Querbändern, und zerstreuten rothen Punkten. - A tekercs alacsony. A hegyes csúcs a közepéből nyúlik ki. A szín sárgás-vörös, matt fehér keresztsávokkal és elszórt vörös pontokkal.

A circumcisus-hoz köthető, időrendben következő neveket Gmelin szolgáltatja a Systema Naturae 13. kiadásában: affinis és lævis. Ezt követően közel 100 év telik el, amíg ma is használatban lévő nevet alkot Sowerby (1881). Ez a brazieri.

Válogatott formák

f. affinis

Gmelin által definíált név, amelyet jelenleg a fiatal circumcisus példányok szinonímájaként tartanak számon. Az alábbi fotón egy sub-adult circumcisus példány látható:

circu2.JPG

Conus circumcisus, Born, 1778
31,5 mm (sub-adult)
Borneo, Malajzia

 

Az affinis megnevezés ma már nincs használatban.

f. lævis

Gmelin által definíált másik név, amelyet jelenleg a circumcisus egy színformájának tartanak. A kiterjedt barna foltokkal rendelkező pédányokat értik alatta.

laevi.JPG

Ezt a megnevezést sem használják manapság.

f. brazieri

Egy másik színforma, amelyet 1881-ben Sowerby vezetett be a nevezéktanba. A foltmentes házzal rendelkező példányokat azonosítjuk ezzel a névvel. Ez a megnevezés manapság is elterjedten használt.

brazieri2.JPG

Conus circumcisus f. brazieri, Sowerby, 1881
66,8 mm
Olango Island, Cebu, Fülöp-szigetek

 

Összehasonlítás

A Conus circumcisus és a Conus aurisiacus összehasonlítása az utóbbihoz tartozó bejegyzésben olvasható. 

A bejegyzés trackback címe:

https://conus.blog.hu/api/trackback/id/tr6814574590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása