Információk kúpcsigákról jelenlegi és jövőbeli gyűjtők számára

Kúpcsiga blog

Kúpcsiga blog

A Kúpcsiga blog tartalmáról

2019. január 09. - Bumika

Magyarországon kevesen választják hobbijukként tengeri csigák házának gyűjtését. Nincs határainkkal érintkező tenger, nem szedhetjük fel a part homokjából a szebbnél szebb példányokat. Sokan el sem jutnak külföldre, másoknak az Adria jelenti a tengert, és a parton fellelhető nem túl változatos "kagylókínálat" az otthoni szobadíszt. Nem csoda, hogy kevés gyűjtőszenvedéllyel megáldott honfitárs érez indíttatást tengeri csigák házából álló gyűjtemény kialakítására és bővítésére.

Esetemben az érdeklődést a roppant gyér hazai szakirodalom egyik neves sorozata egy kötetének - konkrétan az Urania Állatvilág sorozat Alsóbbrendű állatok könyvének - 259. és 260. oldalán található leírása keltette fel a kúpcsigák iránt.

img_4735_left90.JPG

img_4738_left90.JPG

Aztán az egyik Karácsony alkalmával az alább látható "kommandó" tagjai kerültek ki a fa alól:

img_4751.JPG

Így kezdtem el érdeklődni a kúpcsigák iránt, pár évtizeddel később pedig egy újabb "szikra" elég volt ahhoz, hogy komolyabb gyűjtőmunkába kezdjek.

A soron következő cikkek szólnak azoknak, akik már gyűjtik tengeri csigák házát, de azoknak is, akik most kapnak kedvet hozzá. Igyekszem sok érdekességet bemutatni.

Terveim szerint lesz szó népszerűsítő művekben, és valódi szakkönyvekben is szereplő hibás adatokról, az egyes házakkal reprezentált fajok azonosítási nehézségeiről, a rendszertan változásairól, a DNS vizsgálatok által feltárt különlegességekről, a mesterséges beavatkozások szerepéről és jeleiről, kúpcsigák megjelenéséről különböző művészeti alkotásokban...

Időnként kérdéseket is teszek fel, hogy valamennyire mérni tudjam az érdeklődést. Az első kérdés a fenti képen szereplő három példányra vonatkozik. Mely Conus (kúpcsiga) fajok házai szerepelnek a képen?

A bejegyzés trackback címe:

https://conus.blog.hu/api/trackback/id/tr7314552292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása